Avrupa Merkez Bankasından Tarihi Faiz Kararı
Avrupa Merkez Bankası tarihinin en yüksek faiz artışını bugün açıkladı. AMB Başkanı Christine Lagarde 75 baz faiz artışı ile politika faizini %1.25 seviyesine yükseltti. Avrupa genelinde oluşan enflasyonu dizginlemek için alınan karar sonrası borsalarda volatilitesi dakikalar yaşandı. Enflasyonun 9.1 seviyelerinde çıkmasının ardından yapılan faiz artışı ise geç kalınmış bir karar olarak görülüyor. Yıl başında beklenen enflasyon ise %4.3 olarak açıklanmıştı. Bu rakamlar revize edilerek, tahminlerine göre enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 8,1, 2023’te yüzde 5,5 ve 2024’te yüzde 2,3 olarak seviyelerinde gelmesi bekleniyor.
FED ve AMB Arasında Faiz Savaşı
Uzman ekonomistlere göre dünya genelindeki endekslerin gerilemesi ve enflasyonun artmasındaki en temel sebeplerden biri Dolar endeksinin kritik seviyelere yükselmiş olması. 20 yıldır 100 bandını aşmaya çalışan DXY dolar endeksi 110 bandında seyrederken bütün endeksleri aşağıya çekti. Avrupa’nın kritik bir kış geçirip Rusya-Ukrayna savaşından dolayı doğalgaz ve enerji tedariki sıkıntısı yaşaması da hane halkına enflasyon olarak yansıdı.
Kritik olan noktalardan biri, ABD’nin artık negatif faizli bir Euro bölgesi istememesinden dolayı şahin tavrı, Avrupa Merkez Bankası faiz artışına zorladı. Dolar karşısında 99 cent altına düşen Euro’yu güçlendirmek için ise Avrupa Merkez Bankasının elindeki en güçlü koz artık faiz arttırmak.
President Christine @Lagarde introduces the economic growth outlook for the euro area pic.twitter.com/vgEYLwk2V6
— European Central Bank (@ecb) September 8, 2022
AMB resmi hesabından yapılan açıklamada Başkan Lagarde’ın açıklamaları ” Başkan Christine @Lagarde Euro bölgesi için ekonomik büyüme görünümünü tanıttı” paylaşımı ile ekonomik toparlanma planını açıkladı.
Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası ise gözler 20-21 Eylülde yapılacak FED faiz artışı kararına çevrildi.
Küresel piyasalarda, Avrupa bölgesi, ABD, Kanada, Almanya, Hindistan gibi ülkeler tarihi faiz artışlarına giderken Türkiye ise savaş bölgesi olan Rusya ile aynı stratejiyi sürdürerek politika faizlerinde indirime gitmeyi sürdürüyor.