Doğalgaz ve Elektriğe Büyük Zam
Bugünün Türkiye için en kritik haberlerinden biri doğalgaz ve elektriğe yapılan zam oldu. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş ( BOTAŞ) bugünden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza %49.5,sanayide kullanılana ise % 50.8 zam yaptı. Konutlarda kullanılan zam doğalgaza ise %20.4 seviyelerinde kaldı.
Bu son yıllarda yapılan en sert doğalgaz ve elektrik zammı oldu. İnternette kısa sürede çok yüksek tepki alan zam haberine tepkiler gecikmedi.
Eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası baş ekonomisti Hakan Kara, durumu enflasyonu arttıracak bir tutum olarak değerlendirdi.
TCMB enflasyon raporundan alınan bu tablo elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarının enflasyona yansımasını özetliyor.
Buna göre dün açıklanan zamların enflasyona etkisi toplamda yaklaşık 3 puan, ancak mevcut enflasyonist ortamda etki daha da yüksek olabilir. pic.twitter.com/zKTXPVgbXe
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 1, 2022
İki yıl önce hükümet tarafından açıklanan” Karadeniz’de doğalgaz bulundu” haberlerinden sonra yapılan zamlar hem üretimi, hem de hane halklarını sarsmaya devam ediyor. Son zamlarla beraber geçen sene bugünlerde gelen 1.000 TL tutarındaki doğalgaz artık hane halkına 2.113 TL olarak yansıyacak. Küresel enerji krizinin de etkili olduğu bu zamlarda Rusya-Ukrayna savaşının da etkisi büyük. Başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi Rusya doğalgaz ambargosundan en az Türkiye kadar etkilenecek gibi duruyor. Avrupa doğalgaz fiyatları da artmaya devam ediyor. Türkiye’de hane ve sanayilerin bu kadar etkilenmesinin sebebi ise enflasyon oranlarındaki süren artış oranları. Artık 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 TL tutarında olacak.
Sanayi Odasından BOTAŞ’A İlk Tepki
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’den zam oranlarına ilişkin açıklamalar geldi.
Keçeci, ihracatçıya indirim yapılması gerektiğini ve gazda ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Sanayici olarak küçük hesaplar yapmadıklarını ancak hem doğalgaz hem de elektrikte sanayicinin sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi.
BOTAŞ’ın, birim fiyatını sanayiciye katlanamayacağı bir takım anlamsız zam ve fiyatlamalarla sattığını aktaran Keçeci, “Bizler bunun altından kalkamayız. Biz bunu yansıtmazsak Türk sanayicisi batar… Kral çıplak ben bunu söylüyorum.” diye konuştu.