Döviz Kuru Nedir?
Döviz kuru ve parite, para piyasaları üzerinden işlem yapmak isteyen her kişinin aşina olduğu kavramlardır. Uluslararası döviz piyasasında farklı ülkelerin para birimleri üzerinden yapılan işlemler, bu iki kavram üzerinden şekillenir. Eğer siz de yatırımlarınızı para piyasaları üzerinden şekillendirmek istiyorsanız döviz kuru ve parite hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız.
Türkiye’de yabancı para birimleri döviz olarak adlandırılmaktadır. Diğer ülkelerin para birimlerinin Türkiye’de TL karşılığı ise “döviz kuru” olarak bilinmektedir. Serbest piyasa döviz kurları, çeşitli sebeplerden dolayı anlık olarak kur farklılıkları gösterebilir. Ülkelerin ekonomik durumlarında olan değişiklikler, alım-satım rakamlarında olan ciddi oynamalar, güncel döviz kurları üzerinde farklılıklara sebep olabilir. Genel olarak bakıldığında döviz fiyatları neden düşer, neden yükselir sorusunun birçok yanıtı bulunmaktadır.
En basit anlamıyla yabancı ülkelerin para birimleri olarak tanımlanan döviz, ülkeler arası ticaret işlemlerinde kullanılması nedeniyle yatırımcıların en sık kullandığı araçlardan biridir. Döviz kuru ise bir ülkenin para biriminin bir başka ülkenin para birimi karşılığında sahip olduğu değer katsayısını tanımlar. Döviz kuru işlemlerinde alış kuru ve satış kuru olmak üzere iki farklı seçenek bulunur.
Ülkelerin ekonomilerine bağlı olarak kullandıkları paraların değerleri değişir. Siyasi ve ekonomik istikrar paranın değerini yükseltirken siyasi zayıflıklar, ekonomik kriz gibi faktörler değer kaybına yol açar. İşte para birimlerinin değerlerindeki bu iniş çıkış döviz kurunu oluşturur. Döviz kuru kendi içinde iki farklı şekilde işler. Alış kuru ve satış kuru.
Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder.
Dövizin ulusal para cinsinden fiyatına dolaysız kotasyon denir. Ulusal paranın döviz cinsinden fiyatına ise dolaylı kotasyon, diğer adı ile “Serten” denir.
Enserten döviz kurunun yükseldiğini ve ulusal paranın değer kaybettiğini gösterir.
Serten ise ulusal paranın değer kazandığını gösterir. Bankalar alış ve satışı farklı değerlendirler. Düşük fiyata aldıkları dövizi daha pahalıya satarlar ve kar ederler. Burada elde edilen kara kur marjı denir. Döviz piyasasının istakrarsız olması marjın yükselmesine neden olur. Piyasada istikrarsızlık bekleniyorsa yine marj yükselir. Fakat döviz işlemleri fazla ise alım satım marjı düşer. Bunlar kur farkını oluşturan nedenlerdir.
GÜNCEL DÖVİZ KURU
Dövizde son durum nedir merak ediyorsanız; Finansal Gündem konulu videolarımızı takip edip haberlerden , döviz kuru üzerinde olan hareketlenmelerin sebeplerini ve serbest kur piyasası üzerinde olan bugünkü hareketlenmelerin nedenleri hakkında bilgi alabilirsiniz.